In memoriam: George van Hofwegen

By augustus 26, 2021 Uncategorized

Op 28 juli 2021 overleed George van Hofwegen. George was niet meer heel bekend bij VC058, maar toch heeft hij in de geschiedenis van de club een rol gespeeld. Hij was samen met zijn vrouw, Rien van Hofwegen een onafscheidelijk duo in de volleybalwereld. Zo rond het moment dat ik ter wereld kwam richtten zij de volleybalvereniging DETO’82 op. Volgens mij splitsten ze zich af van de volleybalvereniging DHC. Dat zal ongetwijfeld gepaard zijn gegaan met onenigheid, waarom zou je anders je afsplitsen? Ik kwam in 1992 bij DETO’82 terecht en heb van onenigheid niets meegekregen. DETO’82 was door de rol die George en Rien speelden in de club voor mij een warm nest. Het ging er allemaal heel gemoedelijk aan toe. Als jong meisje kreeg ik ook training van George en coachte hij ons team. Ik begreep al snel dat George veel ervaring in de volleyballerij had en wist waarover hij sprak. Hij wees ons op veel gemaakte fouten en besteedde veel aandacht aan techniek. Vanuit de techniek zou dan de rest vanzelf volgen. Hij was gepassioneerd en dat kon je merken aan zijn inzet tot op hoge leeftijd en aan de manier waarop hij coachte: als hij dacht dat we niet het beste uit onszelf haalden dan liet hij je dat direct weten. Als jong meisje vond ik dat wel moeilijk: waarom schreeuwde hij zo? Daar ging ik toch niet beter van volleyballen? Ik kon toen nog niet goed daarmee omgaan. De dames waar ik later bij in mocht vallen wel. Die gaven hem dan gewoon terug dat hij niet zo moest schreeuwen en daar hield hij zich dan een tijdje aan. Ik zag dat ik het altijd veel te serieus opvatte, want George bedoelde het echt niet zo.

Velen hebben George of Rien als trainer of coach gehad en ik ben hen zo’n beetje als de volleybalvader en -moeder van de club gaan zien. Mooie herinneringen bewaar ik aan de unplugged-toernooien en de toernooitjes in de achtertuin in Baaium, waarna er steevast door George gebarbecued werd. Bij George hoefde je er niet bang voor te zijn dat het vlees niet gaar was!

Toen DETO’82 fuseerde met VCL (voortgekomen uit DHC, grappig hoe dat dan gaat) was George al te oud om zich daar actief mee te bemoeien. Toch is zijn erelidmaatschap behouden gebleven in de nieuwe club. DETO-beach dat jaarlijks in de Groene Ster werd gehouden kon nog steevast op een bezoekje van deze volleybalvader rekenen.

We wensen Rien, Arnold en Brenda, Eelco en al hun kleinkinderen veel sterkte met dit verlies.

Leave a Reply